Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 23:43 - Главният лекар на Медицински център "Полинар" Нели Климченко: за наркоманията и алкохолизма
Автор: protivnarkoticite Категория: Други   
Прочетен: 3980 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 10.07.2011 13:04


   В дома Ви незабелязано е дошла беда: Ваш близък човек бавно се самоубива с алкохол или наркотик. Какво представляват алкохолизмът и наркоманията?    Науката не може да отговори еднозначно. Едни твърдят, че адикцията* е патология на поведението, много вреден навик; други – че това е неизлечима болест и си е съдба за някой да заплати за алкохола и наркотиците с живота си...

    Докато учените, занимаващи се с проблемите на адиктологията спорят, практикуващите лекари се мъчат да помогнат на своите пациенти да се справят с проблемите на зависимостта от психоактивни вещества, опирайки се на своя опит и личностни духовни ценности.

    Едни лекари заместват хероина с метадон („проблемът го няма – няма го проблемът”), други, използвайки съвременни методи на ликвидиране на зависимостта с последващо блокиране на опиатните рецептори се опитват да дадат на своите пациенти време да пораснат и да се справят с неприемането на света, нанесъл им рани: чрез несправедливост (родителите рязко са изменили хода на събитията в живота им без получено съгласие за това), чрез цинизъм, стиснатост, дефицит на доброта и внимание
(«трябваше много да работим, за да им е по-добре на децата»), чрез недоверие, пораждащо състояние на „научена безпомощност” («ние по-добре знаем как трябва...»), което влече след себе си угасване на търсещата активност (дадената ни от Бог възможност да намерим изход от всяка една ситуация).     Отношението към проблемите на наркоманията и алкохолизма, както в научната, така и в практическата наркология, засега се формира на основата на позицията на държавата – или приемане на дадения проблем (наркологичните институти се опитват да открият биохимичните механизми, стартиращи в организма формирането на физическа зависимост от наркотика), или загърбване на проблема («Вие искате наркотик и алкохол — ето ви метадона и огромната алкохолна индустрия»).     Но днес има практическа наркология и лекари, които имат зад гърба десетки години непрекъсната работа с болката, безсмислената смърт на млади хора просто от един навик, който може и трябва да бъде преодолян. Какво да отговориш на майката с немия въпрос в очите — «Възможно ли е спасение?». Как да направиш така, че майките да не виждат слепите от хероина или метадона, или алкохола очи на своите синове и дъщери? Как да отговориш на въпроса на майката, без да я нараниш — «Защо толкова се старах, а те не искат или не могат да живеят?» Кой може да остане равнодушен към това?     Наркологичната клиника, за която пиша, се занимава дълго време с проблемите на адиктологията. А главният лекар в продължение на 30 години, независимо от социални, политически или психологически трудности продължава да изцелява и раните, и душите на своите пациенти.     Лекарският опит доказва неопровержимо, че тази слепота е ситуационна, принудителна, но не и обричаща. Няма обреченост в наркоманията и алкохолизма. Това е единственият проблем, за който са възможни както 100% гаранция за здраве, така и 100% гаранция за смърт и решението на този проблем е в ръцете на пациента и на Бога.    Но за да могат пациентите да получат своята свобода - биохимична и психологическа - е необходимо продължително лечение, което се състои от три етапа.
  
Първи етап — едномоментна депривация (лишаване) от наркотика.
    Втори етап — диагностика на функциите на целия организъм със следваща възстановителна терапия и блокиране на опиатните рецептори.
     Трети етап — психотерапевтични програми, включващи единствено патогенетично обоснована програма за премахване на емоционалната зависимост от наркотика чрез хипносугестивна терапия с използване на  ксенон и методика за системна десенсетизация.
     Крайъгълен камък на наркологията до днес си остава търсенето на механизмите на възникване и развитие на зависимостите. 
     В наши дни като перспективна може да се разглежда киндлинговата теория за развитие на зависимостите. Според нея различните неспецифични дразнители (химически, психологически) чрез въздействие върху определени функционални структури на мозъка се натрупват в тях до едно свръхпрагово ниво, водейки до освобождаване (kindling — възпламеняване), което се проявява в трескави или еквивалентни психопатологични разстройства (внезапно компулсивно влечение към алкохол или към наркотик).  
    
      В една от частните московски клиники, а сега вече и в представената от мен клиника е разработен и се използва метод на лечение, насочен към снемането на тази компулсива готовност на мозъка.Той се базира на използването на медицински препарат, разработен от руски учени, който се въвежда в организма с помощта на апаратура, разработка на немски учени. Успоредно се провежда хипносугестивна терапия, която позволява да се активизира образното мислене, възстановяващо търсещата активност на кората на главния мозък.

       Ресурсите на нашия мозък значително надхвърлят нашите най-смели мечти, помагайки на пациента да намери изход от привичното разрушително поведение
.

    
Това мощно вмешателство позволява на пациента да си припомни: проблем има, но ти самият не си проблем – ти си личност, която притежава огромната сила на своя разум, духовните ценности на своя род, интелект и собствен инстинкт за самосъхранение (за човека не може да има безизходни ситуации).
     В дадената клиника всичко - от нивото на професионална подготовка на лекарите (всички те имат висша или 1-ва атестационна категория) и от подбирания с години екип до оборудването с необходимата медицинска апаратура и осигуряването на условия за комфортно пребиваване – е добре премислено и продължава да се развива. 

      Клиниката има висша атестационна категория, лиценз за медицинска практика, ексклузивни права за използване на клетъчна и тъканна терапия, метод за имунотерапия (изработване на антитела срещу наркотика), ексклузивни права за нов метод на ксенонова хипнотерапия за снемане на психологическата зависимост.

Клиниката няма филиали,
лечебните програми, които се използват в нея са защитени с авторски права. Фундаментът на тази наркологична клиника са хилядите спасени животи и непрекършени съдби, които помогат на лекарите спокойно да изпълняват своя дълг.      Предлагаме Ви помощта на нашия опит, знания, професионални умения, на топлината на нашите сърца и ръце – нали единствено този, който върви напред, преодолява пътя. ....................................................................................................................... *Адикция - Състояние на човешкото съзнание, което се характеризира с бягство от реалността с помощта на изкуствени, често химически средства (никотин, алкохол, наркотици и др.под.). Устойчивото им употребяване формира адиктивно поведение и се проявява като пушене, алкохолизъм, наркомания и др.

http://polinar.com.ua/about/presscenter/articles/2/


Тагове:   наркоманията,


Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: protivnarkoticite
Категория: Технологии
Прочетен: 51490
Постинги: 7
Коментари: 5
Гласове: 288