Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 11:14 - Метадон. Това заместваща ТЕРАПИЯ ли е всъщност?!
Автор: protivnarkoticite Категория: Други   
Прочетен: 9938 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.07.2011 13:26


    Метадонът е синтетичен ефективен аналгетик с наркотични свойства. Предписва се като таблетки или инжекции при силни болки, както и като сироп за пристъпи на кашлица.
   
Освен това метадона се използва за лечение на хероинова зависимост.

        Днес този опиат е известен главно като заместващо хероина средство и е предназначен за лечението на хероинозависими.      Метадонът е синтезиран преди около 50 години и вече около 30 години медиците от цял свят дискутират доколко е целесъобразно използването му при лечението на наркотичната зависимост.

         Основен довод против използването на метадоновата терапия е доказаната информация, че метадонът не помага на наркозависимите да се откажат от наркотиците. Става банално заместване на един наркотик с  друг.     Съществуват няколко мита за това, че метадонът има някакви преимущества в сравнение с хероина: · Мит 1 Потребителят на метадона может да живее в нормален жизнен ритъм във връзка с по-дълготрайното действие. Съвременните медицински научни източници и практиката показват, че действието на препарата се усеща кратко време след приемането. При по-дълго използване толерантността към наркотика се повишава, което не изключва възможността за вземане на доза, несъвместима с живота; · Мит 2 Метадонът обикновено се приема на таблетки, а не венозно, което изключва възможността за заразяване със СПИН и хепатит С.  Има информация, че за получаване на по-бърз ефект таблетка метадон се стрива и разтваря във вода, след което се въвежда венозно, като не може да бъде изключена възможността една спринцовка да се използва от група наркозависими. Освен това в съдовете неизбежно попада бяла глина, която се натрупва в белите дробове, предизвиквайки талкоза; · Мит 3 Метадонът излиза по-евтино от скъпия хероин.  Изследванията на този въпрос са доказали, че ако толерантността към метадона при наркозависимия се повишава, е необходима все по-голяма доза, за сдобиването с която наркоманът не се спира пред нищо; · Мит 4 Метадонът може да бъде щателно дозиран, така че се намалява опасността от предозиране. Доказано е, че започването на лечение по метадонова програма може да стане причина за  смъртта на пациента, особено през първите дни на такова лечение, ако се предписват достатъчно високи дози и при обща висока толерантност към опиатите. При пациентите, които са получавали лечение с метадон и са го прекъснали, смъртността е по-висока, отколкото при наркоманите, които никога не са се лекували с помощта на метадона.    
      За да бъде намалена смъртността при наркоболните, които се "лекуват" по метадоновата програма трябва този препарат да бъде приеман неограничено дълго време, при това в големи дози.
      Т.е. метадонът може да изпълни своята терапевтична функция само в случай, че ще се взима като обикновен наркотик без всякакви ограничения – това фактически е легализация на наркотик.
      Избавянето от зависимостта от него се оказва понякога по-сложно, отколкото лечението на първичната зависимост.  
    В Медицински център „Полинар” успешно се прилага  програма за преодоляване на зависимостта от метадона.
    Както и лекуване на хероинозависими БЕЗ заместващи препарати.
    Настоятелно ви препоръчваме да помислите добре преди да преминете към заместваща терапия.   
   
Синтетичният наркотик може да се окаже много по-опасен и по-труден за извеждане от организма, отколкото натуралните наркотици.
http://polinar.com.ua/help/about_drugs/135



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: protivnarkoticite
Категория: Технологии
Прочетен: 51419
Постинги: 7
Коментари: 5
Гласове: 288