Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 17:59 - Лечение на наркоманията
Автор: protivnarkoticite Категория: Други   
Прочетен: 7434 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.07.2011 13:20


„Човек не може да живее без сърце, без център на личностното си съществувание, в който се събира всичко: ум и чувства, рационално и ирационално, знание и незнание. Сърцето властва над всичко!”
Нели Василиевна Климченко
Главен лекар на медицински център „Полинар”. Лекар-нарколог висша категория, психотерапевт
 
Лечението на наркоманията представлява преориентация на човешката личност към живот без употреба на наркотици.
Това е сложен и дълъг процес на професионална помощ не само за зависимия, но и за неговите роднини и близки.
Преди да се спра на особеностите на лечебните програми, които се предлагат в нашия център, искам да кажа, че определяйки на пациента една или друга програма, ние отчитаме следното: активното лечение на наркозависимите («наркоманите») трябва да бъде комплексно, приемствено, с необходимата продължителност, с използване на адекватни средства на базата на единен лечебен център (наркологичен диспансер) и - безспорно – квалифицирано и професионално. Основният въпрос, който задават нашите пациенти, преди да изберат клиника за лечение в това „море” от предлагани наркологични услуги с „чудодействени методи” е: как преодолявате абстиненцията? Като главен лекар на клиниката искам веднага да отговоря: безболезнено, без упойка, без заместваща терапия.

Лечението на абстинентния синдром представлява само малка, най-маловажната част  от лечението на наркоманията като заболяване. Основните прояви на абстинентния синдром, неговите върхови точки при достатъчен професионализъм на лекаря-нарколог се купират доста лесно. В нашата наркологична клиника методите за лечение на наркоманията, които се използват за купиране на абстинентния синдром, просто не позволяват на абстиненцията да се развива.

Главната задача при лечението на зависимостта всъщност е лечението на самото заболяване, наречено наркомания.
Въз основа на психопатологично изследване, което включва анализ на състоянието на: съзнанието, мисленето, мотивацията, интелектуално-мнестичната и познавателната, както и емоционалната, волевата и поведенческата сфера, за всеки наш пациент се разработва комплексна индивидуална терапевтична програма, чиято цел е купиране на патологичното влечение към наркотика. А на етапа на ремисията в схемата на лечението се въвеждат препарати и методи, които купират астено-депресивните разстройства и нарушенията на съня. Комплексната терапевтична програма се провежда до пълната редукция на психотичната, идеаторна и поведенческа симптоматика. Като се има предвид, че за всеки пациент се прави психодиагностическа разшифровка на патологичния сценарий на неговата болест, както и разбирането на нашите специалисти, че наркоманичната доминанта в патогенезата на опиоидната зависимост (и въобще зависимостите) има определени етапи на развитие, които организират структурата и психопатологията на дадената форма химическа зависимост, резултатите от лечението на наркоманията в нашата клиника са доста успешни. Но те се постигат в резултат на продължително лечение в стационарни условия не по-малко от 21-28 денонощия и повече, амбулаторно-поддържаща терапия с невролептици и наркоблокатори (налтрексонов хидрохлорид, тетлонг-250), не по-малко от 6 месеца до 1,5 година и рехабилитационно-психотерапевтична програма, която започва от 3-4 седмица на лечениетои продължава понякога до 3-3,5 години. Лекарите от нашата наркологична клиника не са готови да лъжат пациента, че болестта наркомания е излекувана на етапа на купирането на абстинентния синдром, ние не сме готови да лъжем болния, че лечението трае 2-3 месеца.
Ние имаме изработен с годините терапевтичен подход към такива тежки заболявания като наркомания и алкохолизъм и абсолютната увереност, че няма обреченост в тези болести, обречеността се крие в неправилния подход, недостатъчния професионализъм и информацията, която през последните десетина години наркологичните клиники разпространяват сред пациентите (лечение за 1 ден, час или седмица).
........ Отделно бих искала да се спра на проблема с лечението на кокаиновата зависимост. Като се има предвид, че синдромът на химическата зависимост от кокаина се формира от 2 до 4 години от момента на първото взимане на наркотика, а  абстинентния синдром протича в 3 фази,сред обществото се е формирал  митът за това, че кокаинът не предизвиква привикване към него. И като резултат от това, ние се сблъскваме с проблема вече на етапа на  сомато-неврологичните усложнения, развили се вследствие на хроничната, по-рядко – остра кокаинова интоксикация. Тъй като ние сме единствената наркологична клиника в Одеса, която има отделение за интензивна терапия с професионално подготвени лекари-реаниматолози (наркологична бърза помощ), при нас в продължение на много години се доставят болни с такива усложнения (остър коронален синдром, хипертонични и аритмични кризи, остра церебрална исхемия, конвулсивни симптоми, психози, предизвикани от остра или хронична кокаинова интоксикация).
Ние  имаме доста голям опит в лечението както на остри състояния, така и на самата зависимост като болест.
 Програмите за лечение на кокаиновата зависимост, които се прилагат в нашия център, са необичайни поради това, че не само се възстановява нарушената система за емоционално-позитивна поддръжка и се ликвидират последиците от „невромедиаторната катастрофа”, както и се блокират токсичните сомато-неврологични и нервно-вегетативни компоненти на зависимостта. Главното направление в лечението – това е купиране на адиктивните, когнитивни, поведенчески нарушения, което позволява да бъде постигнат позитивен резултат.

Специалистите в центъра са разработили програми за провеждане на опиоидна (хероин, кодеин, «химия», метадон, бупренорфин) детоксикация (пълно изчистване на организма от наркотика) с последващо блокиране на опиатните рецептори, които програми позволяват без използване на упойка и заместваща терапия, безболезнено и с най-малко щети за организма да бъде направена първата стъпка по пътя към трезвеността.
.........
Няма обреченост в заболяването — обречеността е в разбирането и подходите.  
http://polinar.com.ua/drug_treatment.htm



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: protivnarkoticite
Категория: Технологии
Прочетен: 51476
Постинги: 7
Коментари: 5
Гласове: 288